KENALI JENIS-JENIS JERAGAT YANG SERING DIHADAPI OLEH WANITA BERUMUR

Jeragat yang sering terjadi mengikut corak seperti berikut :

.

63% akan kelihatan sekitar hidung dan dagu

21% akan terjadi di sekitar pipi dan hidung

16% biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

.

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet, atau bagi wanita yang mengambil pil hormone. Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormone.

.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

.

Jenis Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis :

.

Jenis Jeragat 1 – Epidermal

Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jenis Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk menggunakan krim dan sabun

Jenis Jeragat 2 – Dermal

Dermal – terjadi dbawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.

Jenis Jeragat 3 – Campuran

Campuran – terjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika menggunakan sleepingmask .

Gabungan lengkap yang mampu merawat lebih lebih lagi ketika kita tidur. Proses lebih berkesan kerana Kulit kita akan membentuk cell baru ketika pukul 12 hingga 3 pagi.

.

Warna Jenis Jeragat dan Bentuk

Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu

.

Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu.

Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

  Masalah Muka Terdiri Berpunca Dari Sinaran Uv (Luaran), Lebih Dikenali Sebagai ‪ JERAGAT.

 – Jeragat boleh dielak dengan penggunaan produk yang mengandungi SPF. Tapi bila Jeragat dah ada atas kulit, penggunaan SPF saja tak cukup. Produk SPF akan hanya kawal Jeragat dari terus bertambah gelap (jeragat) dan semakin banyak. Perlu gunakan produk yang mengandungi bahan yang berupaya membantu melanin supaya warna yang dihasilkan oleh melanin menjadi pudar.

.

– Pigmentasi boleh dielak dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Lebihkan sayuran & buah. Minum air masak secukupnya. Bila pigmentasi dah mula muncul di kulit, penggunaan produk skin care saja tak mencukupi. Perlu ‪‎detox untuk kurangkan toxin dalam badan. Bila toxin berkurangan, pigmentasi akan pudar.

Berhati-hati bila memilih produk untuk memudarkan jeragat. Jangan mudah terpedaya dengan janji-janji yang mengatakan jeragat boleh hapus dalam masa 3-7 hari. Periksa betul-betul supaya tak jadi mangsa hydroquinone, mercury, tretinoin.

Disini penggunaan Skincare semula jadi amatlah penting, kerana dengan skincare yang bagus dapat membantu melicinkan kulit serta memperbaiki kulit untuk lebih sihat dan lembut.

NoufaSkin merupakan produk yang mampu untuk merawat jeragat & juga mampu mengahalang dari terbentuknya jeragat,

Pastikan setiap produk yang anda gunakan adalah dari bahan semulajadi dan mempunyai kelulusan KKM . Tiada produk setanding dengan NoufaSkin di Malaysia. NoufaSkin adalah pilihan utama anda kerana tiada kesan sampingan dan 100% menggunakan bahan semulajadi.